In Nederland neemt de vraag naar ongeplande zorg toe. Hierdoor komt er erg veel druk te staan op de huisartsenposten, ambulance, spoedeisende hulp et cetera. Ongeplande zorg is, zoals de naam al zegt, niet te plannen. Wel is het te organiseren. Ongeplande zorg speelt meestal in de nacht en in het weekend, maar komt ook door de weeks voor. Ongeplande zorg organiseren is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk.
Wat is ongeplande zorg?
Wat is ongeplande zorg nou eigenlijk precies? Om een definitie van ongeplande zorg te geven is vrijwel onmogelijk. Dit komt, omdat het erg lastig is onderscheid te maken tussen ongeplande zorg, calamiteitenzorg en zorg op afroep. Wel draagt ongeplande zorg een aantal kenmerken met zich mee. Zo heeft het een incidenteel karakter en moet er snel gereageerd worden. Omdat er zo snel gehandeld moet worden is het vaak lastig ongeplande zorg te organiseren.
Alert zijn en samenwerking
Om ongeplande zorg te organiseren is het in ieder geval nodig dat er 24/7 zorg geleverd kan worden. Als dit niet het geval is, is het onmogelijk om altijd zorg te bieden als iemand die nodig heeft. Het probleem is echter dat ongeplande zorg vaak tussen de al geplande zorg invalt. Hierdoor wordt het erg druk. Het is daarom slim om ook de mensen die niet aan het verzorgen zijn toch alert te houden in het geval van vraag naar ongeplande zorg. Het is van belang het gedeelte wat wel gepland kan worden enorm goed te plannen, waardoor er daar in elk geval geen (extra) problemen ontstaan.
Als zorginstantie is het ook een goed idee om samen te werken als het gaat om ongeplande zorg. Hierdoor wordt ongeplande zorg een stuk efficiënter en minder duur. Zeker als je als instantie zelf niet genoeg cliënten hebt om de zorg echt 24/7 beschikbaar te houden. De regel van “samen sta je sterk” gaat in dit geval helemaal op.
Een alarmeringsdienst is ook erg belangrijk. Met de technische ontwikkeling van de laatste jaren is dit nu ook erg makkelijk te realiseren. Hierdoor kun je de levensstijl van bepaalde personen goed monitoren en weet je eerder of er actie ondernomen moet worden.