Heb je gele donkere verkleuringen op of tussen je tanden? Dan is de kans groot dat dit tandsteen is. Het is verstandig om tandsteen op tijd te verwijderen, omdat het anders kan leiden tot ontsteking van het tandvlees. Gelukkig zijn er aantal manieren waarop je tandsteen kunt verwijderen.
Wat is tandsteen?
Tandplak is een zacht onzichtbaar, kleverig laagje van speekseleiwitten en bacteriën op je tanden. Tandplak kun je wegkrijgen door goed te poetsen en flossen. Wanneer je dit niet doen, kan de tandplak verharden en veranderen in tandsteen.
Tandsteen voorkomen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Probeer zoveel mogelijk de vorming van tandplak te voorkomen, zodat je geen tandsteen hoeft te verwijderen. Hierbij een aantal tips:
Poets goed je tanden
Tandplak kun je het eenvoudig weghalen door goed je tanden te poetsen, anders krijg je een vieze smaak in de mond. Doe dit twee keer per dag twee minuten lang. Vergeet zeker niet het tandvlees ook mee te nemen en zeker de overgang van je tand naar het tandvlees. Dit is namelijk een zeer geliefde plek voor tandplak. Kies altijd een tandpasta met fluoride.
Reinig goed tussen je tanden
Met een tandenborstel kom je niet overal bij. Gebruik daarom een ragertje of een tandenstoker. Zo kun je eenvoudig de tandplak en voedingsresten tussen je tanden weghalen. Ook met mondwater kom je bij de plekken waar je tandenborstel niet bij kan.
Eet en drink zo min mogelijk zetmeel en suiker
De vorming van tandplak wordt voornamelijk gestimuleerd door zetmeel en suiker. Om tandplak te voorkomen, kun je het beste producten met zetmeel en suiker vermijden.
Tandsteen verwijderen
Als je eenmaal tandsteen hebt, is het moeilijk om dit zelf te verwijderen. Als je met een haakje te werk gaan, kun je je tanden en tandvlees beschadigen. Er zijn speciale tandsteen-verwijder pakketten verkrijgbaar die uit een spiegeltje en twee tandartshaakjes bestaan. Hiermee kun je de tandsteen verwijderen, zonder het glazuur te beschadigen. Het slimste is natuurlijk door dit door een professional te laten doen. Ga daarom twee keer per jaar naar een mondhygiëniste voor een uitgebreide mondreiniging.