Het gebruik van een bloeddrukmeter om dagelijks de bloeddruk te meten, is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Jongeren en volwassenen onder de 40 jaar, hebben eigenlijk alleen last van een te hoge of lage bloeddruk wanneer zij last hebben van een medische aandoening. Onze bloeddruk schommelt ook op en neer en een kortstondige hoge bloeddruk kan doorgaans geen kwaad. Des te ouder we worden, des te minder soepel onze bloedvaten zijn. En dat kan er op een bepaald moment toe leiden dat er een constante hoge bloeddruk ontstaat. En dat brengt gevaren met zich mee.
Een hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten, waaronder bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren die leiden tot een aanhoudende hoge bloeddruk. Denk hierbij aan stress, weinig lichaamsbeweging, slecht slapen of wanneer men minder gezond eet. Door deze factoren aan te pakken, kun je de bloeddruk verlagen. Voor het meten van je bloeddruk hoef je niet steeds bij de huisarts aan te kloppen. Je kunt dat gewoon zelf thuis doen met een bloeddrukmeter.
Hoe werkt een bloeddrukmeter
Een bloeddrukmeter voor thuisgebruik is vaak een digitaal apparaat dat bestaat uit een leesapparaat waarop de bloeddruk wordt weergegeven en een manchet die om de arm gaat. Mensen met diabetes hebben een bloeddrukmeter nodig. De manchet wordt met lucht gevuld en knelt de bloedtoevoer in eerste instantie af. Het toestel registreert vervolgens twee gegevens: de boven- en onderdruk. De meter geeft uiteindelijk twee waarden af, bijvoorbeeld 120 en 80 (dit is de ideale bloeddruk). We spreken van een te hoge bloeddruk, wanneer de meter bijvoorbeeld een bovendruk van 140 en een onderdruk van 90 aangeeft. Doorgaans schommelt onze bloeddruk dus tussen de 120 en 80.
Regelmatig meten
Wanneer je elke dag twee keer je bloeddruk meet, kun je goed bijhouden of inspanningen die je doet om de bloeddruk structureel te verlagen effectief zijn. Zorg ervoor dat je bij het meten van de bloeddruk rechtop zit, met beide voeten op de grond. Plaats de manchet van de bloeddrukmeter net boven de elleboog, ter hoogte van het hart.