Zout is goed voor je. Het zit niet voor niks in veel eten en drinken verwerkt. We hebben zout nodig om goed te kunnen functioneren. Te weinig zout is dus niet goed voor je, maar te veel zout ook niet. Daarom is het belangrijk om daar een goede balans tussen te vinden.
Te veel zout
Keukenzout is het bekendste zout in onze voeding. In zout zit het mineraal natrium. Dit is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in ons lichaam. Als je te veel zout binnenkrijgt, heb je kans op een verhoogde bloeddruk en een grote kans op hart- en vaatziekten. Per dag is het maximum van zout dat je binnen mag krijgen voor een volwassene 6 gram, maar voor iedereen is het gezond om minder zout te gebruiken. Gemiddeld 80 procent van het zout dat we binnenkrijgen zit in het eten en drinken dat we kopen. Op het etiket is te zien hoeveel zout er in een product zit. Je hoeft dus niet altijd zelf zout toe te voegen.
Te weinig zout
Je hebt maar een kleine kans op een tekort aan zout, maar het kan gebeuren als je bijvoorbeeld ernstige diarree hebt. Er is dan een kans op uitdroging. Dit kun je voorkomen door erg veel te drinken en door zout te eten. Ook heb je speciale zouttabletten. Ook als je lang en veel zweet, verlies je veel zout. Daarom is het dan belangrijk om goed te blijven drinken, zodat je de hoeveelheid vocht in je lichaam aanvult. De rest wordt aangevuld door voeding. Zoals al gezegd zit 80 procent van het zout dat we binnen krijgen in eten en drinken dat we kopen. De overige 20 procent voegen we zelf toe tijdens het koken of aan tafel.
Zout in producten
Zout is een natuurproduct dat in de bodem zit, het blijft over bij het verdampen van zeewater. Het is dus niet iets dat van nature in je eten zit. Het wordt toegevoegd door fabrikanten om eten bijvoorbeeld op smaak te brengen of om de houdbaarheid van producten te verlengen. Ook zorgt het voor een betere structuur. Het probleem is dat er soms te veel zout wordt toegevoegd. Dit was een tijdje terug het geval bij bakkersbrood. Hier zat vaak te veel zout in. Hier is een oplossing voor bedacht, waardoor het nu uiteindelijk gezonder is om je brood bij de bakker te halen dan in de supermarkt.