Als je klachten hebt aan je knie, rug of nek kun je terecht bij meerdere behandelaars, zoals een osteopaat, fysiotherapeut, chiropractor of manueel therapeut. Wat is het verschil tussen deze behandelmethoden? En waar kun je met welke klachten het beste naartoe?
In dit artikel vergelijken we osteopathie met fysiotherapie.
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een behandelmethode waarbij niet alleen naar de klacht wordt gekeken, maar ook naar de mens achter de klacht. Een osteopaat zal je daarom niet alleen vragen naar je klacht (waar doet het pijn, hoe lang heb je daar al last van), maar ook naar zaken als eetpatroon, slaap, stress, thuissituatie, eerdere gezondheidsproblemen, etc. Een osteopaat gelooft dat lichaam en geest invloed hebben op elkaar en dat het lichaam door meerdere oorzaken uit balans kan raken. En dat heeft gevolgen voor de beweeglijkheid van verschillende weefsels in het lichaam. Juist die beweeglijkheid is binnen de osteopathie zo belangrijk om je goed te voelen.
Een osteopaat onderzoekt met zijn handen waar in het lichaam bewegingsblokkades zitten en haalt die met zachte en iets steviger grepen weg. Het bijzondere is dat de oorzaak van de klacht, zoals rugpijn, veroorzaakt kan worden door problemen met beweeglijkheid op een andere plek in het lichaam, zoals de onderbuik. De osteopaat zal dan (ook) de onderbuik behandelen om zo de rugpijn te helpen verhelpen. Na de behandeling gaat het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan de slag.
Een osteopaat is breed opgeleid en heeft uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie. Veel osteopaten hebben eerst gewerkt als fysiotherapeut en daarna nog een meerjarige opleiding tot osteopaat gevolgd.
De meeste osteopaten zijn aangesloten bij een netwerk van (huis)artsen, psychologen, diëtisten, acupuncturisten, fysiotherapeuten, waarnaar ze patiënten kunnen doorverwijzen.
Osteopaten behandelen patiënten met uiteenlopende acute en chronische klachten, zoals klachten aan nek, knie, rug, bekken, slaapproblemen, migraine, darmklachten, whiplash, chronische vermoeidheid, sportblessures en duizeligheid. Ook mensen met ‘onbegrepen’ klachten kunnen baat hebben bij een osteopaat. Tot slot kan osteopathie helpen bij het voorkomen van klachten.
Een behandeling bij de osteopaat duurt ca. 45-60 minuten.
Wat is fysiotherapie?
Fysiotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het bewegingsapparaat van de mens. Fysiotherapeuten behandelen klachten aan het bewegingsapparaat die ontstaan door een slechte houding of door blessures, ziektes of aandoeningen. Het gaat dan om klachten aan spieren, gewrichten en pezen, zoals stijfheid, pijn of zwellingen.
Wanneer je met een knieklacht bij de fysiotherapeut komt zal je (alleen) aan je knie worden behandeld. De behandeling is dus lokaal. De behandeling kan bestaan uit het masseren van de spieren of soepeler maken van een gewricht. Waar osteopaten alleen hun handen gebruiken, maken fysiotherapeuten ook gebruik van apparaten en andere middelen, zoals sporttape of TENS. Fysiotherapeuten helpen patiënten ook met spierversterkende oefeningen en revalideren.
Fysiotherapeuten hebben meestal een vierjarige HBO-opleiding gevolgd en zijn geregistreerd in het BIG-register.
Een behandeling bij de fysiotherapeut duurt ca. 15 – 30 minuten.
Wanneer fysiotherapie of osteopathie?
Een fysiotherapeut en osteopaat kijken dus met een geheel andere blik naar de patiënt en diens klacht. Ook de behandelmethodes verschillen. Voor de behandeling van een acute klacht, zoals die ontstaat na een val, ongeluk of blessure, is fysiotherapie vaak prima geschikt. Maar soms heeft fysiotherapie te weinig effect. Dan kan een osteopaat soelaas bieden. Ook patiënten met complexere klachten of klachten die al jarenlang spelen, zijn meestal gebaat bij osteopathie. Het mooie is dat fysiotherapeuten en osteopaten vaak samenwerken. Want uiteindelijk willen ze allebei dat de patiënt beter wordt.